Церемониални гълъби

ГЪЛЪБИ ЗА
ЦЕРЕМОНИИ


Размножителният период е най-важният

     Най-често подценяваният период от всички гълъбовъди е периодът на селекцията и подбора на правилните птици, които ще участат в него. Сезонът на чифтосването при повечето от любителите е започнал, или сега започва. Всяка година се чува от любителите гълъбари за различните проблеми, които имат през време на чифтосването.
Това са най-често неоплождане на яйцата, преждевременно излизане или прехранване на птиците. Причината се крие в лошата подготовка и неадекватните условия за размножаване. Опитните любители гълъбовъди имат свои изпитани, установени методи за подготовка на птиците за чифтосване. Между впрочем, никак не трябва да се изключи влиянието на зимния период, през който са гледани птиците. Ако през зимата са отглеждани в студени помещения /от 4 до 8 градуса/, трябва да бъдат подходящо хранени - със зърнена храна, с даване от време на време сльнчоглед, покълнали семена, зеленина. Минералите, пясъка, каменната сол, са необходима прибавка към храната им.
Птиците трябва също от време на време да бъдат третирани с препарати против кокошинки и други външни паразити. Гълъбите трябва да бъдат напълно здрави и в никакъв случай накокошинени и да имаме впечатление, че им е студено.
Изключително важно е да обърнете внимание на самото помещение, в което се намират птиците /волиерата за отглеждане/. Температурата, светлината и влажността на въздуха са твърде важни.
Температурата в помещението трябва да е постоянна, с малки отклонения от позволената с няколко степени. Птиците ще се чифтосат и при 8 градуса, и женските нормално ще лежат на яйцата, но всеки голям спад на топлината ще им пречи, както на женските, така и на яйцата, на които лежат.
Светлината в помещението също е от голямо значение. Най-добре е то да има дневна светлина, с нормална продължителност през всичките четири годишни сезона. В такива помещения е най-добре да се започне с размножаването през февруари или март, когато постепенно се увеличава дневната светлина. Това увеличаване на продължителността на деня през пролетта, както и песните на мъжките, подбуждат сексуалния хормон estrogen при женските и им дават импулс за изграждане на гнездото.
Онези, които искат по-рано да размножават своите птици, трябва още през зимния период да ги свикват на 13-14 часа изкуствено осветление, което се постига с паленето на електрически крушки час преди смрачаване. Най-добре е помещението за отглеждане на птици да се осветява около 14 часа дневно /до 21 часа/.
Влажността на въздуха трябва да е около 70 %. В някои помещения има повишена влажност, която е опасна за здравето на птиците. Ако в помещението за отглеждане има изкуствено отопление, трябва да се обърне внимание на влажността, защото сухият въздух /45%/ може да провокира извънредна смяна на перата /дори и при птици, които са добре хранени и готови за размножаване/.
Птиците, които си сменят перата, изобщо не бива да се чифтосват. Мъжките не са в състояние да оплодят женските, защото използват своята енергия за смяна на перушината. Има случаи, когато женските умират от изтощение, когато са снесли яйца по време на линеене /смяна на перата/.
Онова, което най-често се чува, като оплакване и извинение за лошото чифтосване е: "ялови птици". Това най-често казват за женските.
Под "ялова" разбират най-често женската, която няколко пъти годишно е снесла, лежала е на яйцата, но не е излюпила нито едно пиленце. Първо самият термин е грешен и е правилно да се използва термина "плодна" или “неплодна". Плодовитостта на женската представлява нейната възможност да произведе една яйцеклетка, която после да се оплоди след сливането със сперматозоида и да се получи зародиш, началото на младото птиче.
Вярвайте, неплодни женски няма. Може би само една на хиляда и то поради деформация на яйчниците и яйцевода.
И още нещо, младите любители често поставят въпроса кога да започнат с чифтосването. Отговорът зависи най-вече от изведените по-горе условия и от породата на самите гълъби. И така - чифтосването е добре да започне през месеците февруари или март, когато дневното осветление се увеличава. По принцип обаче - колкото по-късно, толкова по-добре, дори е по-природно - това е отговорът на този въпрос.

Превод: Траян Минчев

използвани са материали от сайта: www.racingpigeonmall.com


 
 
 
25.08.2009г. 15:24ч.
 

Защита на авторските права.


Всички права са запазени.

Собственик на сайта е арх.Траян Минчев, който е и автор на всички статии и снимки публикувани на сайта, като се явява изключителен собственик на всички писмени и снимкови материали, които са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

Ако забележите нарушение на авторски права в нашия сайт, молим да ни уведомите, за да реагираме своевременно.

Потребителят и посетителят не може да копира и използва информация от сайта без знанието и писменото разрешение на автора.

При използването на материали от интернет страницaта www.minchevi-pigeons.com , медии и партньори се задължават изцяло да се придържат към тук утвърдените ограничения и условия, ако с договор не е уговорено друго.

Копирането на текст или графика от този сайт ще бъде преследвано с пълната сила на закона!

www.minchevi-pigeons.com
       |   
speedpigeon.pigeon24.com/index.php?pid=286&act=view&pic=204&aid=29

www.pigeonvitality.com/

www.travipharma.com

pigeon24.com

www.pipa.be

www.reisetauben.de

Защита на авторските права    Copyright©minchevi-pigeons.com, Created by: All3Design